Därför startar vi en författarskola

Cecilia Burman är redaktör för SvD Läs & Skriv.
Cecilia Burman är redaktör för SvD Läs & Skriv.

SvD Läs & Skriv, Svenska Dagbladets satsning på läs- och skrivförståelse, lanserar en författarskola för unga. Redaktören Cecilia Burman berättar varför.

Publicerad

Varför lanserar Läs & Skriv en författarskola?

– Vi kände att vi ville göra någonting konkret för ungdomar som vill börja skriva eller utveckla skrivandet, oavsett om det sker på fritiden eller i skolan. Vår tanke är också att lärare ska kunna använda Författarskolan i undervisningen, ha den som bollplank och låna de skrivövningar som Lisa Bjärbo tagit fram specifikt för den här artikelserien. Det finns forskning som pekar på att intresset för att läsa kommer efter att man börjar skriva och inte nödvändigtvis i omvänd ordning, så det är också en aspekt. Men framför allt vill vi bidra med något som känns roligt och lustfyllt för unga, oavsett tidigare erfarenhet av att skriva.

Är det några författare som deltar?

– Ja. Först och främst är det författaren Lisa Bjärbo, som har skrivit alla tio delar. Hon har utgått från sina egna erfarenheter, vilket gör att det blir väldigt konkret och "på riktigt". Sedan deltar även en bonus-författare i varje del där de svarar på en fråga som har att göra med avsnittets tema. Martin Widmark berättar om varifrån han får sina idéer, Sara Bergmark Elfgren om vad som gör en bra karaktär och Jens Lapidus om hur man väljer form för berättelsen, för att nämna några exempel.

Vad mer kan man lära sig på Läs & Skriv?

– SvD Läs och Skriv är en sajt om läs- och skrivförståelse i svenska skolan och vi publicerar kontinuerligt reportage om hur olika skolor arbetar för att lyfta resultaten. Vi har massor med boktips för unga, inspirationsartiklar som "så skriver du en novell på 20 minuter" och intervjuer med sakkunniga. Men även guider till journalistik där vi förklarar skillnaden mellan en nyhetsartikel och en krönika till exempel som kan användas i skolundervisningen.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons