Trump mest omskriven under 2016

Stefan Löfven och Donald Trump.
Stefan Löfven och Donald Trump. Foto: Malin Hoelstad/Evan Vucci / TT

Den osannolike presidentkandidaten Donald Trump är den person som svenska medier skrivit mest om under 2016. Statsminister Stefan Löfven kommer långt efter. ”Det är nog sensationsaspekten. Sådant som är oväntat vill journalister gärna skriva om”, säger medieforskaren Marina Ghersetti.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under året som gått har USA:s nyvalde president Donald J Trump nämnts i nästan 120 000 artiklar i svensk press. Tvåa blev statsminister Stefan Löfven, som nämndes i drygt 76 000 artiklar. Strax därefter följer Zlatan Ibrahimovic, Hillary Clinton och därefter Vladimir Putin. Det handlar om artiklar som publicerats i tidning eller på tidningars webbsidor.

– Intressant. Det är lite överraskande att Donald Trump dominerar så stort och att marginalen blev så stor, med tanke på att Stefan Löfven ju är en så mycket viktigare och mer relevant politiker för svenskar att följa. Han har ju mycket större inflytande över livet i Sverige än Trump, säger Marina Ghersetti, docent vid JMG i Göteborg och specialist på journalisters nyhetsvärdering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons