Svenskarna och deras fäder. De senaste 11 000 årenEn genväg till svenskarnas historia

Peter Sjölunds bok ”Släktforska med dna” kom ut 2015 och blev snabbt den mest sålda instruktionsboken för svenska släktforskare. Karin Bojs är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått flera priser för sina böcker.
Peter Sjölunds bok ”Släktforska med dna” kom ut 2015 och blev snabbt den mest sålda instruktionsboken för svenska släktforskare. Karin Bojs är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått flera priser för sina böcker. Foto: Ulrica Zwenger

Med hjälp av dna-forskning kan vi idag se hur jägare, fiskare och bönder under förhistorien strömmat in i landet och skapat grunden för vår genetiska blandning. ”Svenskarna och deras fäder” har vissa brister men är njutbar läsning och bubblar av ­forskningsenergi, skriver Dick Harrison.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

När jag för några år sedan i ett tv-program förde fram den banala sanningen att ”vi är alla ättlingar till invandrare eftersom ingen kunde bo här på istiden” blev jag dränkt av hatbrev. Högerpopulister menade att jag förrådde Sverige och förfalskade nationens förflutna. Samiska opinionsbildare blev ännu argare och beskyllde mig för att vara ”ursprungsbefolkningsförnekare”. Exemplet är symptomatiskt för ämnet. Så fort man kommer in på svenska folkets äldsta hävder trampar man in i getingbon.

Därför är det kittlande att läsa Karin Bojs och Peter Sjölunds ”Svenskarna och deras fäder”. Hur många hatbrev kommer de att få? Eller är den folkliga vreden begränsad till vad som sker i tv-mediet? Vi får väl se. Boken är en populärvetenskaplig redovisning av vad dna-forskningen – närmare bestämt analyser av dna i y-kromosomer – kan lära oss om hur Sverige successivt har befolkats från urminnes tid till idag. Det är historien om svenska folkets pappor; av forskningstekniska skäl är dessa lättare att komma åt än mammorna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons