DancerGripande porträtt av balettens bad boy

Sergei Polunin i videon som blev viral på Youtube.
Sergei Polunin i videon som blev viral på Youtube. Foto: Njutafilms

Sergei Polunin är stjärndansaren som fick nog. Dokumentären ”Dancer” tecknar ett gripande porträtt av en ung man som offrat mycket för konsten.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

Ingenting tycks omöjligt för stjärndansaren Sergei Polunin. Hans hopp expanderar några extra sekunder i luften, piruetterna är perfekta, uttrycket stort. Han är om man så vill länk i en kedja av manliga dansare som på 1900-talet trädde fram i rampljuset efter den romantiska balettens epok då ballerinan varit i fokus: en Nijinskij, Börlin, Nurejev, Baryshnikov. Dyrkade, omsusade likt rockstjärnor. Så blev Polunin redan vid 19 år den yngste solisten någonsin hos brittiska Royal Ballet för att blott tre år senare 2012 under buller och bång lämna kompaniet.

Efter en framgångsrik sejour i Ryssland bestämde han sig 2015 för att helt säga adjö till dansen, eller åtminstone den klassiska balettens värld. Det skedde med en video där han dansar ut sin smärta och frihetslängtan till Hoziers låt ”Take me to church”. Filmen, regisserad av David LaChapelle och i koreografi av Polunins nära vän Jade Hale-Christofi, blev snabbt viral och har vistas nära 20 miljoner gånger på Youtube.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons