”Oberoendet för public service måste garanteras”

Att fria, självständiga och oberoende medier spelar en av­görande roll i välfungerande demokratier är ett faktum långt bortom högtidstalen. Men för att medier ska kunna göra det krävs att oberoendet garanteras, skriver ordförande och vd för Sveriges ­Radio och för Utbildningsradion.

Uppdaterad
Publicerad
Med ett system som inte garan­terar public service oberoende eroderas trovärdig­heten. Utan trovärdighet försvinner legitimiteten och journalistiken riskerar att mista sin funktion som ett demokratiskt fundament, skriver representanter för  Sveriges ­Radio och Utbildningsradion.

Med ett system som inte garan­terar public service oberoende eroderas trovärdig­heten. Utan trovärdighet försvinner legitimiteten och journalistiken riskerar att mista sin funktion som ett demokratiskt fundament, skriver representanter för Sveriges ­Radio och Utbildningsradion.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

På många håll i Europa försöker politiker påverka medier just nu. När Polen fick en ny medielagstiftning 2015 hade det gått två månader ­sedan partiet Lag och rättvisa (PiS) vunnit en jordskredsseger i valet. Den nya ­lagen slog fast att mediebolagen i framtiden skulle bli ”nationella kulturinstitutioner”, journalistiken skulle framöver stärka den patrio­tiska hållningen. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons