"Horace besitter en typisk strutsmentalitet"

”Det har varit en enorm befrielse att skriva ’Århundradets kärlekskrig’. Det var bara så här det kunde gestaltas”, säger litteraturprofessorn och författaren Ebba Witt-Brattström.
”Det har varit en enorm befrielse att skriva ’Århundradets kärlekskrig’. Det var bara så här det kunde gestaltas”, säger litteraturprofessorn och författaren Ebba Witt-Brattström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ebba Witt-Brattströms nya bok ”Århundradets kärlekskrig” har hämtat näring ur hennes eget havererade äktenskap.

– Jag tror att jag funnit en form för att beskriva den absoluta botten i en kärleksrelation – en mögkällare där många känner igen sig.

Publicerad
”Ett krig slutar på riktigt när den ena parten är fullständigt besegrad eller död.” Det skriver Ebba Witt-Brattström i romanen ”Århundradets kärlekskrig”.

”Ett krig slutar på riktigt när den ena parten är fullständigt besegrad eller död.” Det skriver Ebba Witt-Brattström i romanen ”Århundradets kärlekskrig”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Många är de som väntat på den slutgiltiga uppgörelsen mellan bildningsfeministen och akademiledamoten. Ebba Witt-Brattström med sin nya roman ”Århundradets kärlekskrig” mot sin före detta man Horace Engdahl, som i början av april kommer ut med boken "Den sista grisen". Två intellektuella giganter, i varsin ringhörna. Utrustade med varsin nyutgiven bok. Nu gör de sig redo. För vadå?
Ebba Witt–Brattström vill inte delta i ett offentligt krig, ändå har hon med all sannolikhet skapat ett.

– ”Århundradets kärlekskrig” är en roman. Fiktion, som hämtat inspiration från mitt eget liv, men observera att jag skriver i en gedigen litterär tradition med startpunkt hos Victoria Benedictsson och hennes "Stora boken", som börjar självbiografiskt, men som när den ska gestalta erfarenheten av förhållandet med kulturmannen Georg Brandes blir ett "hon" versus ett "han".

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons