”Svenskans ställning i skolan måste stärkas”

Den enda reglering som finns är att grundskolan ska ha minst 50 procent undervisning på svenska, skriver organisationen Språkförsvaret.
Den enda reglering som finns är att grundskolan ska ha minst 50 procent undervisning på svenska, skriver organisationen Språkförsvaret. Foto: Jonas Ekströmer/TT

KULTURDEBATT | Svenskans ställning i skolan måste stärkas. Det kräver organisationen Språkförsvaret i ett öppet brev till regeringen, undertecknat av över 200 personer – som Horace Engdahl, Peter Englund och Per Wästberg i Svenska Akademien, författarna Herman Lindqvist och Björn Ranelid samt lärarna Filippa Mannerheim och Marcus Larsson.

Publicerad
Annons

Vi undertecknare är alla oroliga för den försvagade ställning som det svenska språket fått i det svenska skolsystemet. Engelskan har med sin status fått en upphöjd roll i många skolor, där enbart svenskämnet har undervisning på svenska. Detta hotar på sikt sammanhållningen och demokratin när allt fler unga människor får en svagare egen svenska eller anser den vara mindre viktig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons