ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Frossar i havskräftor med torrt bubbel till”

Foto: Pressbild

Karl Fredrik Gustafsson undviker tungt rött till pizza men dricker gärna chablis till rätt kokt vit sparris.

SvD Perfect Guide
Publicerad

Fredagskväll och sensommarsolen börjar sänka sig på himlen, vilken dryck firar du in helgen med?
– Ett riktigt ljust, franskt rosé – som Karl Fredrik Rosé. Det finns inget somrigare. Framkallar helt rätt stämning och det är alltid en god grund för att skapa fina sensommarminnen.

Du ska överraska med en romantisk middag, vad äter och dricker ni?
– Så här års blir det skaldjur, perfekt eftersom min käraste Petter älskar det. Börjar med några få ostron av bästa kvalitet och till det dricker vi torr champagne. Fortsätter sedan med en löjromstoast på Karl Fredriks vis. Då steker man bröd i smör och olja, hyvlar över lagrad parmesan, som smälter in i det varma brödet, och toppar med räkor som marinerats i olja, vitlök och citron. Till det en klick smetana, lite dill och citron. Voilà! Vi dricker chablis till och därefter frossar vi i havskräftor, med ett torrt och ekologiskt bubbel till. Avslutar med citronsorbet i ett coupeglas som jag häller cava över. Mums!

Ostron – perfekt till en romantisk middag. Foto: Pexels

En klassisk vin- och matkombination som är lite överskattad?
– Ett riktigt tungt rödvin med hög sötma – som till exempel amarone – tillsammans med pizza, pasta eller kött. Jag tycker att det söta i vinet lätt tar över, det spelar ingen roll hur fint vinet är.

Ge oss istället en underbar kombo som inte alla känner till?
– Rätt kokt vit sparris med hollandaisesås och pocherat ägg till en krispig och torr chablis är en underbar och oslagbar kombo.

Vilket är ditt husvin?
– Petit Chablis La Chablisienne 2020, ett vin som både Petter och jag tycker mycket om.