Råvarorna som är värda sin vikt i guld

Om du tycker att korv och smör blivit dyrt i dessa inflationstider, är det inget mot vad de här delikatesserna kostar.

Oskar Hammarkrantz
Uppdaterad
Publicerad
Annons

9

Caciovallo Podolico

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Världens näst dyraste ostar produceras i Campania-regionen i Italien. Den görs på mjölken från den sällsynta kotypen Podolica, som producerar ytterst små mängder. Under mognadsprocessen hängs osten och får därmed sin speciella päronform.

Kilopris: 9 000 kr

Annons
Annons

8

Kopi Luwak

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

De här kaffebönorna produceras i Sydostasien, med hjälp av enzymer i den indiska palmmårdens matsmältningssystem. Enklare uttryckt: man plockar osmälta bönor ur djurets spillning. Resultatet är dyrbara kaffebönor utan de normala bitterämnena.

Kilopris: 14 000 kronor

Annons
Annons

7

Pule-ost

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Denna dyrbara ost från Serbien görs till 60 procent på åsnemjölk och till 40 procent på getmjölk. Den främsta anledningen till det höga priset är att det endast finns ett hundratal mjölkåsnor av rätt ras kvar, och deras mjölkproduktion är högst begränsad. Det går åt cirka 25 liter åsnemjölk för att producera ett kilo färdig ost.

Kilopris: 20 000 kronor

Annons
Annons

6

Goliatmusseron

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Goliatmusseronen, eller matsutake, är mycket efterfrågad i Japan, men den inhemska produktionen av svampen har minskat kraftigt till följd av angrepp från en rundmask som dödar matsutakens värdträd tallen. Priset på den japanska marknaden är säsongsberoende och bestäms av kvalitet, tillgång och ursprung. I början av säsongen, i oktober, är efterfrågan som störst och svampen kan då betinga ett pris närmare 25 000 kronor per kilo.

Kilopris: 25 000 kronor

Annons
Annons

5

Ruby Roman-druvor

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

De här tomatfärgade vindruvorna, stora som pingisbollar, är resultatet av ett statligt forskningsprojekt initierat 1994, med målet att odla fram en helt ny druvsort. Den dyraste klase som sålts gick för 37 000 kronor på auktion, till en bröllopsarrangör. Styckpriset per druva blev lite drygt 1 200 kronor.

Kilopris: 46 000 kronor

Annons
Annons

4

Peri Bali-honung

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

År 2009 såg den turkiske biodlaren Günay Gündüz hur en massa bin flög in och ut ur en grotta i Artvin-provinsen i Turkiet. Gündüz tog sig in i grottan och lyckades samla ihop 18 kilo honung. Den ansågs extra mineralrik och delikat på grund av de omgivande grottorna. Gündüz påstår sig fortfarande ha några kilo kvar, som han säljer för cirka 100 000 kronor per kilo.

Kilopris: 100 000 kronor

Annons
Annons

3

Absheron-saffran

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Förvisso räcker ett kilo saffran till ungefär 35 000 lussekatter, men det blir ändå dyrbara bullar. Den här saffranstypen odlas endast i Absheron-provinsen i Azerbajdzjan och används där till olika pilaffrätter, alltså ris snarare än julgodsaker.

Kilopris: 125 000 kronor

Annons
Annons

2

Yubari-melon

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Yubari king, som varianten heter, är en hybrid mellan två olika cantaloupe-meloner. Melonen, som endast kan odlas i växthus i den lilla japanska staden Yubari, nära Sapporo, är känd för sin perfekta rundhet. 2019 såldes två meloner för motsvarande 390 000 kronor.

Kilopris: 136 000 kronor

Annons
Annons

1

Almas-kaviar

Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

Att iransk kaviar hamnar högt på listan är ingen skräll. Men för den som verkligen vill festa till är det den så kallade Almas-varianten som gäller. De vitgyllene romkornen kommer från albinostören som lägger de finaste kornen först när de uppnår en ålder runt 100 år. Eftersom albinovarianten blir allt ovanligare, och att fisken måste få växa i hundra år, är det kanske inte så konstigt att priset sticker iväg.

Kilopris: 350 000 kronor

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons