ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Johan Wennström:

En motståndsrörelse mot historielösheten

Johan Wennström
Svenska Akademins högtidsdag den 20 december 1940. På bilden står Akademins ledamot Hjalmar Gullberg och poeten och författaren Pär Lagerkvist. Två bärare av svensk kultur.
Svenska Akademins högtidsdag den 20 december 1940. På bilden står Akademins ledamot Hjalmar Gullberg och poeten och författaren Pär Lagerkvist. Två bärare av svensk kultur. Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Wennström
Publicerad

”Det finns ingen inhemsk svensk kultur” hävdade nyligen historikern och överintendenten på Forum för levande historia, Ingrid Lomfors, på regeringens happening ”Sverige tillsammans”. Trots att Sverige, enligt Lomfors, historiskt har haft en mycket begränsad invandring, är svenskarna ändå ”en konsekvens” av ”invandringens kulturhistoria”. Detta förnuftsvidriga uttalande, av en historiker därtill, väckte med rätta viss uppmärksamhet och kallades av dess kritiker för vad det var: en förolämpning. Mot såväl infödda svenskar som mot de invandrare som försöker tillägna sig den svenska kulturen i hopp om att förstå och bli en del av sitt nya land.

Laddar…