Allt fler barn drabbas av närsynthet

Vidar fick glasögon i höstas. Det är svårt att veta varför han blivit närsynt. ”Men både min mamma och pappa är närsynta”, säger han.
Vidar fick glasögon i höstas. Det är svårt att veta varför han blivit närsynt. ”Men både min mamma och pappa är närsynta”, säger han. Foto: Ari Luostarinen

Många barn blir närsynta – det kan bero på att vi tittar mer på skärmar och tillbringar mindre tid utomhus. Vidar är en av dem som nyligen fått glasögon.

Tina Harr
Publicerad

Allt fler barn söker hjälp hos optikern (där man testar sin syn) för närsynthet. När man är närsynt ser man bra på nära håll men suddigt på avstånd.

Till exempel visar en svensk forskningsrapport att närsynthet under fem år har ökat hos barn mellan fyra och sju år, men att man måste ta reda på mer för att förstå varför.

Att man blir närsynt kan bero på flera saker. Vi kan ärva det från våra föräldrar till exempel, men att vi spenderar mindre tid utomhus och mer tid framför olika skärmar, som mobiltelefoner och paddor har också betydelse.

7-årige Vidar i Hägersten fick glasögon i höstas.

– Det var min lärare som upptäckte att jag gick fram till tavlan och kisade för att jag inte såg texten. Då pratade läraren med mina föräldrar.

Vidar berättar att han fick gå till en optiker och titta på bokstäver.

– Sedan pekade han på bokstäverna som blev mindre och mindre, och vissa var rätt och vissa var fel. Sedan tog han ett förstoringsglas och tittade noggrant på mina ögon.

Vidar har på sig sina glasögon nästan jämt, förutom när han sover och sitter med ipaden, då ser han bäst utan dem. Foto: Ari Luostarinen

Efter att optikern hade konstaterat att Vidar var närsynt fick han välja ut ett par glasögon.

– Jag tycker att jag blev snygg i de här, säger Vidar och tillägger att han har fått höra att han liknar Harry Potter, vilket gjorde honom glad.

Varför Vidar har blivit närsynt är svårt att veta. Han berättar att han till exempel tittar på tv på vardagar och brukar spela på ipaden på lördagar.

– I våras hade jag inte skärmtid, då tittade jag på tv tre gånger i veckan. Jag vet inte om det påverkade. Men det jag tror mest är att både mamma och pappa är närsynta så jag kanske har ärvt det från dem.

Vad sa de i skolan när du helt plötsligt kom dit i glasögon?

– Jag hade glasögonen i fickan. Vi stod i led för att gå in i klassrummet när jag fick ordet och sa: ”Jag har fått glasögon”. Då sa vissa: ”Oj” och andra sa: ”Snygga glasögon”.

Optikern har gett Vidar ett bra tips att tänka på i vardagen:

– Han sa att jag ska titta max en halvtimme på något nära. Sedan ska jag titta ut genom fönstret eller gå ut och röra på mig.

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons