STJÄRNFALL

Tonåringarna i Noice var ett av Sveriges största popband på 80-talet. Men för två av dem ledde framgången till missbruk och en tidig död. I en ny biografi berättas sagan om bandet som älskades av flickorna och avskyddes av kritikerna. SvD följer med basisten Peo Thyrén dit där allt började.

Publicerad
Annons

Kvällen den 17 mars 1980 satt en dryg miljon svenskar bänkade för att se Måndagsbörsen i Kanal 1. Den direktsända nöjessatsningen hade blivit utskälld såväl för sin sena sändningstid som för programledaren Jonas Hallbergs självupptagna stil, men bland unga tittare gjorde den succé. Ofta gästades programmet av topplistestjärnor som Depeche Mode, Kim Wilde och Duran Duran.

Denna måndag var det dock
en relativt okänd grupp som intog scenen. Noice hade släppt sitt debutalbum Tonårsdrömmar ett halvår tidigare, men skivan sålde dåligt. För de fyra killarna i bandet var det här en stor chans. Iklädda svart- och vit- rutiga kläder spelade de låtarna En kväll i tunnelbanan och I natt är hela stan vår. Sångaren Hasse Carlsson, 14 år, utstrålade både nervositet och upproriskhet när han fräste ur sig texterna om sena nätter i Stockholm.

*Fast människor kallar oss ligister

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons