Outröttlig tråkmåns blev kung av Davos

Alla svarar om Klaus Schwab ringer. Ingen har råd att låta bli att tala med denne globala entreprenör som varje år sammanför världens ekonomiska, politiska och intellektuella elit bland snödrivorna i schweiziska Davos.

Publicerad
Klaus Schwab.

Klaus Schwab.

Foto: SCANPIX
Annons

Schwab är en energisk spindel i det intrikata internationella nätet av makthavare och stortyckare. I år handlar det om över 2 600 deltagare från över hundra länder som ska koordineras i kongresshallarna. Av dessa är 40 statsöverhuvuden, drygt 1 600 näringslivsrepresentanter och närmare 20 chefer från världens storbanker. Ett ansenligt arrangemang.

Så har det inte alltid varit i Klaus Schwabs liv. Den 73-årige tysken med schweiziska föräldrar var i början av 1970-talet en diskret ekonomiprofessor vid universitetet i Genève. Kunnig och kompetent, med även ingenjörsexamen och ett år vid Harvard i bagaget. 1971 fick han den blixtrande idén att samla 400 affärsmän, akademiker och politiker till rundabordsamtal om tillväxt och politiskt styre. Schwab har berättat hur han lånade 50000 schweizerfranc av en tysk industrialist för att ordna mötet, och inte var säker på att kunna betala tillbaka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons