RFSL:s jourhjälp räddas

RFSL:s brottsofferjour har fått nytt hopp. Efter SvD:s avslöjande förra veckan att jouren inte får statligt bidrag och därför tvingas stänga, lovar socialminister Morgan Johansson en lösning så att verksamheten kan fortsätta.

Anna Nilsson
Publicerad
Annons

Antalet hatbrott har de senaste åren ökat drastiskt. För många homo-, bi- och transpersoner, så kallade hbt-personer, som utsatts för hatbrott och våld i relationer är RFSL:s brottsofferjour ett viktigt stöd. Jouren är också den enda i landet med spetskompetens för hbt-personer.
Men som SvD avslöjat tvingas brottsofferjouren att stänga den sista oktober. Orsaken är att Brottsoffermyndigheten inte längre kan ge projektbidrag då jouren anses vara en permanent verksamhet. Då finns inte längre pengar att driva jouren.

Jouren fick också avslag på sin bidragsansökan från Socialstyrelsen. Motiveringen var bland annat att jouren inte föll inom anslagets huvudområde att ”motverka våld mot kvinnor”.
Flera politiska partier har reagerat kraftigt mot nedläggningen. Både centerpartiet och miljöpartiet krävde i förra veckan att socialdepartementet och socialminister Morgan Johansson måste lösa problemet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons