7 anledningar att äta sill
Den gifter sig perfekt med brännvin och minskar risken för hjärtsjukdom. Det finns massor av anledningar att äta sill - här är sju av dem.
- Inlagd och färsk sill, innehåller hela det rekommenderade dagliga intaget av omega 3-fett per portion, 100-150 g. Det är särskilt viktigt att barn får i sig fettsyran som bland annat behövs för att till exempel hjärnan ska utvecklas normalt.
- Studier visar att ”det goda kolesterolet”, HDL, ökar i blodet hos människor som äter mycket sill, en markör som bland annat kopplas till minskad risk för hjärtsjukdom.
- Sill innehåller mycket vitamin D, selen och vitamin B12, ämnen som de flesta behöver få i sig mer av.
- Sill är ett bra miljöval, forskare menar att det skulle vara mer resurseffektivt att äta mer sill, i stället för att som nu, mala ner fångsten till fiskmjöl som bland annat går till uppfödning av lax.
- Sillen är en social varelse som ständigt förenar sig med nya smakkamrater. Senap, vitlök, ansjovis, tomat, dill och brännvin är några exempel på lyckade sammanträffanden.
- Det är lätt att göra egna inläggningar och sätta sitt personliga smakavtryck på sillen.
- Sillen är god året om och gör sig lika bra på påsk- som på midsommar- och julbordet.
Mer påskläsning
Därför blir du smart av att äta äggsvd.seSå kokar du det perfekta äggetsvd.sePåskfavoriter ur SvD:s receptskattsvd.seAnnons