Skruvkapsylen en seger för smaken

GÄNGFRÅGA Skruvkapsylens segertåg i vinvärlden är ett faktum. Men fortfarande finns de som är motsträviga. Mikael Mölstad tillhör anhängarna – med ett undantag.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

Nu går det inte att hejda längre. Skruvkapsylerna kommer att ta över som vinförslutning i hela världen. Det är bara en tidsfråga. I Sverige har redan mer än hälften av alla flaskmärken i det ordinarie sortimentet skruvkapsyl. På knappt fyra år har användningen ökat med femtio procent.

Utvecklingen är liknande i hela världen med engelsmännen som främsta kapsylvänner. I England finns undersökningar som visar att 85 procent av befolkningen gillar viner med skruvkapsyl. Det finns bara en stor befolkning som stretar emot: fransmännen. Enligt dem är vin med skruvkapsyl fortfarande lika med dåligt vin.

De franska vinproducenterna har däremot varit snabba att anpassa sig. Först kom det som ett krav från importörer i andra länder: vi köper bara era viner om de har skruvkapsyl. Sedan upptäckte de själva att exporten ökade och då blev det förstås roligare att investera i nya maskiner. I dag har skruvkapsylen blivit en konkurrensfördel.

Annons
Annons

Nu avslöjas att till och med berömda Château Margaux experimenterat med skruvkapsyler på sitt andravin Pavillon Rouge i tio år. De är också trötta på alla korkproblem. Resultaten är mycket positiva. För mig är det en otrolig nyhet. Det är bara ett och ett halvt år sedan jag skrev att vi nog aldrig får se en Château Mouton-Rothschild med skruvkapsyl. Det kanske är dags snarare än man tror?

Till och med i vinkonservativa Italien har producenterna börjat ge sig. Nyligen ändrades lagen så att även deras finaste viner, de med DOCG-beteckning, får förslutas med skruvkapsyl.

En vinimportör jag pratat med påstår att restauranger inte längre vill ha korkar i sina populära viner över huvud taget. I synnerhet när det handlar om festvåningar och stora banketter. Det kan jag förstå. Att betala personal för att dra korkarna ur flera hundra flaskor vin – när det finns snabba alternativ – känns onödigt.

Ett annat problem med naturkorkar är att de gör innehållet i en del av flaskorna odrickbart. Man känner till orsaken – men har inte lyckats lösa problemet. Nu pågår en livlig debatt bland vinproducenter. Många anser att det trots allt finns så stora fördelar med naturkorkar att det uppväger nackdelarna.

Dessa traditionalister hävdar att viner med naturkork upplevs ha en rikare och bättre doft. De menar att viner med skruvkapsyl blir reduktiva. Det innebär att vinet får för lite syre, i motsats till oxidativ där vinet får för mycket syre. Traditionalisterna kan dock hålla med om att smaken på skruvkapsylviner är bättre.

Det sista håller jag med om. Men att skruvkapsyler skulle göra viner reduktiva tror jag mindre på. Det handlar mer om fel i produktionen. Jag vet dock att man testar med att ha små hål i kapsylen för att lite syre ska kunna sippra in.

Själv har jag under åren provat både unga och lagrade varianter av samma vin med kork och skruvkapsyl. Min uppfattning är klar: skruvkapsylviner är bättre – de har en renare och fräschare smak och doft. Naturkorkviner som lagrats en tid får en lite multen ton. Den kan förvisso vara intressant – men hör den hemma i ett vin, egentligen?

Nu ska dock sanningen fram. På vinuniversitet i kaliforniska Davis ska forskarna undersöka ett och samma vin med olika förslutningar för att se exakt vad som händer under lagring. Oavsett resultat är jag övertygad om att skruvkapsylen kommer att segra. När marknaden får bestämma.

Jag har bara ett problem: champagne. En fin champagne med skruvkapsyl vore en mycket märklig upplevelse.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons