Vilsam

Instängd i ett ägg i total tystnad. Att flyta runt i en kapsel är ett dokumenterat bra sätt att nå avslappning. SvD:s Magdalena Mecweld har testat floating och tagit temperaturen på den nya avslappnade träningsvågen som kort och gott kan sammanfattas i ordet vila.

Publicerad
Annons
Att fler söker lugnare träningsformer märks också tydligt på antalet yoga-studios som öppnat i Stockholm de senaste åren. Foto: KARIN GRIP
Att fler söker lugnare träningsformer märks också tydligt på antalet yoga-studios som öppnat i Stockholm de senaste åren.
Att fler söker lugnare träningsformer märks också tydligt på antalet yoga-studios som öppnat i Stockholm de senaste åren. Foto: KARIN GRIP

När man ska titta på trender inom träning är USA ett bra riktmärke. Det som finns där kommer som regel hit om än i en modifierad form. Och riktigt hett just nu - såväl i USA som Sverige - är avslappning. Ett hippt New York-spa vid namn Yelo har exempelvis öppnat en sovavdelning med små äggliknande sovkabiner. Här kan toppchefer bli omstoppade i exklusiva kashmirsjalar innan de slumrar till i 20 minuter. En kort intensiv vila är allt som krävs för att kroppen ska återfå energi.

Även i Sverige ökar intresset för att vila. Det var med stor nyfikenhet som skribenten Magdalena Mecweld, som du ser på reportagets startbild, gick till Alternativhälsan i Stockholm för att testa Floating:

”Flyt-kapseln ser ut som ett stort vitt ägg från yttre rymden. Min milda klaustrofobi till trots lägger jag mig i det salta kroppstempererade vattnet och stänger locket. Halva kroppen flyter ovan ytan, inklusive huvudet. Meningen är att jag ska släppa alla tankar, alla måsten och låta tid och rum försvinna. Det går sådär. Det becksvarta mörkret känns lite otäckt och jag hör mitt eget hjärta slå hårt. Då jag tänder ljuset glittrar vattnet turkost och jag lyckas slappna av bättre. Under några minuter känner jag mig som en svävande viktlös organism i ett oändligt universum. Men trots det är upplevelsen inte riktigt så avkopplande som jag hade förväntat mig. Tills efteråt. I flera timmar befinner jag mig i ett skönt rus av välbehag. ”

Annons
Annons

Torsten Norlander, professor i psykologi vid Karlstads universitet har funnit många positiva resultat i sin forskning om floating. Han förklarar att välbefinnandet efteråt beror på att hjärnan sätter igång produktionen av avslappningshormonet oxytocin och av prolaktin, ett slags livskraftshormon. Effekten kan hålla i sig till långt senare. Dessutom luras hjärnan att tro att kroppen är viktlös vilket i sin tur bidrar till musklernas avspänning.

– Upplevelsen av viktlöshet i kapseln är oerhört avslappande, det är nog det närmaste man kan komma det ursprungliga livmodertillståndet, säger Torsten Norlander.

På Alternativhälsan har floatingen funnits sedan 1980-talet. Många utbrända och sjuka har flytit genom åren, men enligt Katarina Sandmark som jobbar här har fler friska vardagsstressade människor hittat hit den senaste tiden.

– Många som flyter är yrkesverksamma unga människor och småbarnsföräldrar. Här är man helt för sig själv, utan ljus, ljud eller annan stimulans. Det är få terapier som kan erbjuda det, säger hon.

I en av yoga-salarna på Yoga Yama i Stockholm ligger Annica Hjerling invirad i en yllefilt. Hennes händer vilar på två små block och huvudet vilar på en kudde. På ögonen har hon ett mjukt ögonskydd. Förr brukade Annica träna svettig ashtanga yoga varvat med löpning. Numera går hon med stavar varje dag och låter sig pysslas om med restorative yoga en gång i veckan. Vi träffas i omklädningsrummet efter det två timmar långa passet och Annica berättar att hon inte längre orkar med någon tuff tävlingsinriktad träning. Hon har nog med prestation i sitt jobb. Med tre barn hemma blir det inte mycket ro.

– Jag är en effektiv person som har ett jobb där jag planerar hela dagarna. Hemma har jag annat att göra. Det är fantastiskt att bli omhändertagen så här. Det är lyx, säger hon.

Att fler söker lugnare träningsformer märks också tydligt på antalet yoga-studios som öppnat i Stockholm de senaste åren. Ewa Ericsson på Yoga Yama berättar att efterfrågan på de vilsammare stilarna, som till exempel yin yoga och restorative yoga, har ökat påtagligt.

– Man vill andas, vara stilla och behöver få hjälp med att hitta denna stillhet. En del kallar det till och med för sovyoga. Då vi hade en yin yoga-workshop i våras kom 58 det personer. Det blev fullt direkt. Och så är det på alla lugna klasser. Folk behöver återhämta sig, säger hon.

Magdalena Mecweld

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons