Här seglas det i vått och torrt

Han är en av landets mest ihärdiga seglarinstruktörer. I 30 år har Per Roald, 50, lärt svenskarna kryssa och länsa genom farlederna. Och kunderna fortsätter att komma, oberoende av väder. - Fast det varierar med konjunkturerna, säger Per Roald.

Publicerad
Annons

När SvD:s fotograf besöker ABC seglarskola i Duvnäsviken i Nacka för att ta bilder strålar solen. Dagen efter, en måndag, dundrar åskan över viken. Per Roald kommer gående utifrån en av bryggorna i ösregnet och ser nöjd ut. Nu är säsongen igång igen. Omsättningen för hans bolag har varierat under åren, berättar han, mellan 2 till 5 miljoner kronor. Men inte beroende på vädret. Utan på konjunkturen. - Fördelen med att ha hållit på så länge som vi gjort är att man lär sig budgetera. I år har vi anpassat för lite färre personer, säger han sittande i ett av husen nere vid vattnet där han och hans instruktörer normalt håller teori i navigation och segling. På väggarna hänger stora sjökort, på vita tavlan är prickarna i en farled uppritade. En hög flytvästar tornar upp sig på ett av borden.

Han bjuder på båtmässigt pulverkaffe. - Det är min ventil för att leva att jag får utbilda nya personer i den här livsstilen, förklarar han. Längs bryggorna ligger skolans flytetyg, allt från små jollar till segelkryssare på 40-50 fot. - När kursdeltagarna varit ute och provat olika båttyper frågar jag dem ibland vilken de gillade bäst. Då säger de ofta jollen. Det tycker jag är kul. Det visar att det är själva seglingen de är intresserade av. Som fallet ofta kan vara med genuina båtmänniskor, utstrålar Per Roald det vaksamma, behärskade lugn som krävs av en besättning när den har att kämpa mot de obönhörliga elementen för att föra fartyget i hamn. Hans mission i över 30 år är att föra handlaget vidare till andra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons