Arvsynden pratas det inte om

VALRÖRELSEN. Samsynen är grundmurad hos svenska politiker, visade Cecilia Uddéns program i torsdags, och ett slags individualistisk socialdemokrati är det som gäller.

Torgny Nordin
Publicerad
Annons

Det finns många fåniga ord. Och vår beredskap att stå emot dem verkar ständigt försvagas. Samtidigt blir svenskan alltmer angliserad. För med skamlös brist på känsla hårdsmyckas den svenska språkdräkten med allt upptänkligt bjäfs från nordamerikansk och engelsk populärkultur. Visst, inlån håller språken vid liv, men att främmande ord och uttryck ersätter utmärka och välfungerande svenska ord är poänglöst. Och när det främmande dessutom bara är fånigt har det gått för långt.

Ett ovanligt fånigt sådant ord är sidekick. Ordentligt fäste i svenskan fick det när P1 började med babbliga pratprogram på eftermiddagarna och sidekickar har sedan dess gjort sig väl hemmastadda lite varstans inom medierna. Lätt att förstå är det inte. För vi har ju redan ordet bisittare vilket dessutom på ett ovanligt träffande sätt beskriver vad det rör sig om. Uppgiften är alltså sitta bredvid programledaren och hålla pratet igång med smånäbbiga kommentarer och stick – bisittare är således ett utmärkt ord.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons