Recension

All inclusiveStilsäker fars med stor svärta

SKRATTSPEGEL Hans Gunnarsson gör i sin nya roman en resa till massturismens mörka hjärta. Bland Karibiens dallrande magar och kulörta drinkar spränger han in existentiella dramer om otrohet, leda och ensamhet. Det är styvt gjort, skriver Magnus Persson.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

**I den **samtida svenska prosan finns det många utforskare av sprickorna i folkhemmet. Hans Gunnarsson har dock karvat ut en alldeles egen och särpräglad nisch. Hans intresse riktar sig inte i första hand mot de stora linjerna, mot politik och samhällskritik. Det är de små mentala omsvängningarna i marginalerna som upptar Gunnarsson. Dessa marginaler är både existentiella och geografiska; påfallande ofta är det människor i småstäder och glesbygd som genom sin på ytan radikala vanlighet gradvis demaskeras och framstår som sällsamt ovanliga.

I förra romanen, ”Försmådd” från 2012, var det historieläraren Ingvars självbild som på detta sätt både skoningslöst och ömsint blottlades. Framställningen pendlade där, som så ofta hos Gunnarsson, mellan fars och ond saga. Och det är just i den svåra balansgången mellan det komiska och det mörkt drabbande som Gunnarsson brukar excellera. Även om de fiktiva personerna betraktas genom en distanserad skrattspegel, ser han aldrig ned på dem. Karaktärsmorden står som spön i backen, utan att förfalla till karikatyrer. Det är styvt gjort, och mycket stilsäkert.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons