”Skolan bör inte ses som en marknad”

Det är på gymnasiet som företagen satsat stort, eftersom de snabba pengarna finns där, men även grundskolan står inför stor förändringar om inte lagen ändras, skriver artikelförfattarna.
Det är på gymnasiet som företagen satsat stort, eftersom de snabba pengarna finns där, men även grundskolan står inför stor förändringar om inte lagen ändras, skriver artikelförfattarna. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Sverige bör göra som resten av världen och bara tillåta fristående skolor i idéburen form. Vem kan egentligen säga att en skola som hör till en stor koncern är en fri skola? Det skriver företrädare för Idéburen skola.

Publicerad
Annons

När friskolereformen sjösattes för 20 år sedan var det ingen som tänkte sig en expansiv skolmarknad, koncernbildningar och en mördande konkurrens. Istället tänkte man sig idéburna skolor, där lärare, föräldrar, ideella organisationer eller enstaka skolentreprenörer skulle kasta loss och bilda skolor med nya pedagogiska modeller eller bara för att få friare tyglar i sitt arbete.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons