ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

10 råd inför sommarstugeköpet

Just nu är det många spekulanter som letar efter drömsommarstugan. Här är 10 saker att tänka på innan du slår till.

SvD
Publicerad
Annons
  1. Läget, läget och läget är de absolut viktigaste sakerna att tänka på vid köp av fritidshus. Det är praktiskt taget det enda som inte går att ändra på i efterhand. Närhet till hav eller sjö, kommunikation, hur solen kommer in på tomten - allt är viktigt när det gäller läget.
  2. Fritidshus kräver ofta mer tid och engagemang än man tror. Ta inte vatten över huvudet. Tänk även på att hantverkare idag är svårt att få tag på och att renovering ofta blir dyrare än man inledningsvis tror.
  3. Ett servitut betyder att det ska finnas en skriftlig överenskommelse av rätten att nyttja till exempel en brunn eller en båtplats. Ett servitut följer med fastigheten, inte ägaren. Gamla servitut kan både leda till glada överraskningar men också innebära svårlöst problem med tolkningar och granntvister. En extra kontroll kan vara bra.
  4. Använd sunt förnuft. Om ett papptak legat i 20 år får man räkna med att det är dags att byta ut det. En grävd brunn som är 30 år kan vara dålig. En skorsten som inte är inspekterad kan vara oanvändbar. Tänk efter – hur mycket kan jag behöva åtgärda och vad kommer det att kosta mig?
  5. Lägg ned lika mycket tid på att undersöka den tilltänkta sommarstugan som du skulle ha gjort på en villa. Jordabalken gäller för alla typer av bostäder. Att köpa sommarstuga är dessutom mer riskfyllt eftersom de ofta ligger utanför samhällets funktioner med kommunalt vatten och avlopp. Skicket på huset, framförallt byggnadsskicket och bottenkonstruktion, är viktigt att titta på i detalj. Gör en ordentlig besiktning och anlita alltid en ansvarsförsäkrad besiktningsman. Om du är observant på skicket behöver du inte bli besviken i efterhand. Köparen har enligt lagen det största ansvaret och har alltid undersökningsplikt. Köparen är skyldig att ställa frågor och göra egna undersökningar, själv eller med hjälp av fackman.
  6. Kolla vem som sköter vägen. Är det en vägföreningen eller kommunen? En vägföreningen innebär att de som bor i området tillsammans sköter vägen och det kan i sin tur innebära kostnader och ansvar för dig som köpare. Kolla också med kommunen om det finns några planer för omdragning eller tillbyggnad av vägen för att slippa överraskningar.
  7. Kolla upp om båtplatsen verkligen ingår eller om det bara är ett muntligt avtal, en så kallad personlig nyttjanderätt. Se upp med muntliga överenskommelser, de gäller sällan för en ny ägare av sommarhuset.
  8. En borrad brunn ger grundvatten med normalt säkrare vattentillgång än en grävd brunn som är mer beroende av ytvatten. För att vara på den säkra sidan, gör en vattenanalys. De förra ägarna kanske har vant sig vid vattnet och anser att det är bättre än det är. Det kan även vara en idé att kolla upp eventuella planer på kommunalt vatten och avlopp.
  9. Är det tilltänkta sommarhuset omringat av öppna ängar? Tänk på att marken runtomkring kan säljas och bebyggas. Det kanske finns byggplaner redan idag – kontakta kommunen. Undersök även din egen rätt att bygga nytt och bygga ut.
  10. Se till att få en tomtkarta. Kanske har den nuvarande ägaren gjort intrång på grannens mark.

(Källa: Fastighetsbyrån)

Laddar…