Sydostasien: Oro för ny skuldkris

Kön ringlar lång på bensinmacken i Surabaya på Java i Indonesien. Landets bensinpris är lägre än under subventionerna.
Kön ringlar lång på bensinmacken i Surabaya på Java i Indonesien. Landets bensinpris är lägre än under subventionerna. Foto: TRISNADI/AP
Publicerad
Annons

Vid sidan om oljeexportörerna Brunei och Malaysia är de låga oljepriserna till fördel för hela regionen. I statistik sammanställd av Oxford Economics framkommer att Filippinerna är det land i världen som har mest att vinna – men då räknar man med att priserna kommer att leda till lägre inflation och det i sin tur till sänkt ränta. Andra har lyft upp att de lägre priserna till och med skulle kunna lätta på de sydostasiatiska nationernas konflikt med Kina i Sydkinesiska Havet, eftersom mindre finns att vinna på de förmodade olje- och gasresurserna i området.

– På kort sikt kan de låga oljepriserna minska trycket för omedelbar exploatering i Sydkinesiska havet, men konflikten är en bredare strategisk fråga, säger Hal Hill, professor i sydostasiatisk ekonomi på Australian National University. Oroligheter kring fraktlinjer och Kinas makthävdande ligger kvar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons