Mel Gibsons Jesusfilm väcker uppståndelse

Religiösa grupper i USA hänförs eller upprörs redan av en film som får offentlig premiär i påsk nästa år. Mel Gibson har skrivit och regisserat ”The Passion” - den slutgiltiga filmen om Jesus - och själv lagt ut 25 miljoner dollar för att genomföra projektet.

Publicerad
Annons

Jim Caviezel, en övertygad kristen med rötter i Schweiz, spelar Jesus och rumänskan Maia Morgenstern Maria. Dialogen är på arameiska och latin. Mel Gibson står nära en extrem katolsk gruppering, som lämnade kyrkan på 60-talet i protest mot påven Johannes XXIII:s reformer. Det gjorde att en viss misstänksamhet mötte hans projekt från katoliker och evangeliska kristna. Just nu visar Gibson filmen för utvalda grupper och möter bara lovord. - Mel Gibson är vår tids Michelangelo, säger pastor Ted Haggard, ordförande i National Association of Evangelicals som motsvarar frikyrkorörelsen i Sverige. - Det blir en klassiker som kristna ur alla läger måste se. Det är den bästa filmen om Jesu lidande, menar Deal Hudson som ger ut den katolska tidskriften Crisis.

När ”The Passion” visades för utvald publik i Colorado Springs, centrum för USA:s evangeliska kristna, väckte den stormande hänförelse. Mel Gibson säger att hans film troget följer evangeliernas skildring av Jesu sista dagar. Men Matteus, Markus, Lukas och Johannes ger olika versioner av judarnas och romarnas inställning till Jesus. En grupp av Bibelforskare som fick en tidig version av manuskriptet sade att judarnas roll vid avrättningen av Jesus återges felaktigt. - Judarna framställs som blodtörstiga. Vi fruktar att detta kan leda till en kris i förhållandet mellan kristna och judar, sade Mary Boys, lärare vid ett teologiskt seminarium i New York. Det ledde till en storm av åsikter - kritik från dem som inte sett filmen och försvar från dem som fått se den.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons