ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bilder: 115 flygplan i jätteövningen

Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE15) är en av världens största flygövningar som arrangeras gemensamt av Sverige, Norge och Finland med Norge som övningsledare. Den första ACE övningen genomfördes 2013, den gången med Sverige som ansvarig nation. Då handlade det om cirka 90 stridsflygplan och totalt cirka 2000 personer. Årets arrangemang är större: totalt 3600 personer och 115 plan, inklusive tank- och ledningsflyg.

Jonas Gummesson
Uppdaterad
Publicerad

Övningen inleds den 25 maj och pågår till den 5 juni. Totalt deltar nio länder, förutom de nordiska Schweiz, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och USA. Fingerade luftstrider kommer att ledas av Nato med norska Bodö som bas. Den svenska delen av övningen leds från Norrbottens flygflottilj F21 på Kalax i Luleå. Här stationeras svenska Jas Gripen, F18 Hornet från Schweiz, F-16 från USA och Hawk 2000 från Storbritannien. Biträdande övningsledare för ACE15 är flottiljchefen vid F21, överste Carl Johan Edström: ”Jag ser fram emot att skapa en övning som förbereder Sveriges och Europas flygvapen för framtida utmaningar och uppgifter”, säger han i ett pressmeddelande från flottiljen. Enligt Edström är övningen ”storskalig, komplex och kostnadseffektiv”. Scrolla ner för att se bilderna.

Vid sidan av den svenska övningsledningen och plan från flygflottiljen i Norrbotten deltar även flygflottiljen F17 i Blekinge, Högkvarteret, Luftstridsskolan, Artilleriregementet, Livgardet, Militärregion nord, Försvarsmaktens logistikförband och Försvarsmaktens telenät- och markteleförband. Den beräknade kostnaden för det svenska deltagandet är 6,4 miljoner kronor.

Laddar…
Mer från Startsidan