Egen pool och sjö – så mycket kostar slottet

Foto: Hemnet

Sugen på en herrgård, eller kanske ett eget slott? Just nu finns flera anrika fastigheter ute till salu. Både extrema objekt som kostar över 100 miljoner, men också billigare herresäten utan mark.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

1 / 8

Det brukar inte vara antalet tinnar och torn som avgör priset på slott, gods eller gårdar i Sverige, utan snarare hur många hektar vuxen skog eller bördig åker som ingår i egendomen. Under pandemin har priserna gått uppåt. Här är några av alla herresäten som nu väntar på nya ägare.

Annons
Annons

2 / 8

Foto: Hemnet
Foto: Hemnet

Lättpendlat med 30 rum och kök

Vad sägs om 30 rum och kök? För 59 miljoner kronor är det slottsliknande Rastaborg till salu, detta på Ekerö med lätt pendelavstånd till Stockholm.

”Här finns vackra salar, kakelugnar, öppen spis, stuckaturer, cirka 108 kvadratmeter separat lägenhet, veranda, balkong, pampig entré – allt man kan önska sig i ett slott”, uppger mäklaren Erik Olsson.

Namnet kommer från en historisk ägare, Johan Skytte Rasta, som köpte egendomen på 1600-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden är från 1909.

Boytan är cirka 1 155 kvadratmeter och tomten 6,6 hektar.

Annons
Annons

3 / 8

Foto: Hemnet
Foto: Hemnet
Foto: Hemnet

Prislapp 175 miljoner – med pool och egen sjö

Särskilt pampigt kan man bo på den skånska landsbygden, som här på slottet Skönabäck, vackert beläget några mil öster om Malmö. Slottet har sjöutsikt eftersom det byggdes på fördämningen av den ravin som på 1800-talet skapade Borgasjön i den vackra bygden mellan Veberöd och Skurup.

Till slottet hör sjö, pool och hästgård, men också stora åker- och skogsarealer med jaktmarker för klöv- och småvilt. Därav prislappen på 175 miljoner hos mäklaren Skånegårdar.

Boytan stannar på 680 kvadratmeter. Stilen är nyklassicism, med byggår 1815.

Annons
Annons

4 / 8

Foto: Hemnet
Foto: Hemnet

Tolv rum och kök vid en brusande älv

Ett herresäte behöver inte kosta mer än en ganska ordinär lägenhet i Stockholms innerstad. Fastighetsmäklaren Mathias Hagman har utgångspriset 8 miljoner för den här tjusiga disponentvillan, byggd 1911 nära en brusande fors i älven Ljungan. Här bor man med tolv rum och kök på 445 kvadratmeter och har egen tomt på hela 5 hektar.

Huset byggdes när Stockholms superfosfatfabrik etablerade sig vid Ljungafors, i dag en ort kallad Ljungaverk.

Annons
Annons

5 / 8

Foto: Hemnet
Foto: Hemnet

Herrgårdsstil i företagarbygd

Hundraårig herrgårdsstil med helt modern komfort går att få för knappt 7 miljoner kronor när denna egendom ligger i Sjuhäradsbygden och är till salu hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Påkostade kök och badrum, relaxhus med bastu samt pool. Dessutom rejäl ladugård som också fungerar som produktionslokal/lager. Därtill en verkstad. Detta är i den klassiska ”Knallebygden” med många småföretag i den sydostligaste del av Västra Götalands län. Här lever man gärna lantliv även om Borås och Jönköping är lätta att pendla till.

Annons
Annons

6 / 8

Foto: Hemnet
Foto: Hemnet

Boxar och galoppbana på köpet

En stor hästgård i bra läge kan kosta tiotals miljoner. Som Borelunds gård från 1880 som ligger lantligt utanför Lund och nu är till salu för drygt 37 miljoner.

”Ståndsmässig mangårdsbyggnad, smakfullt renoverad och belägen på en höjd omgärdad av parktomt med vackra träd och stor gräsmatta”, skriver mäklaren Våningen & Villan.

Boytan är 280 kvadratmeter, och håller hög standard med platsbyggt lantkök, rum i fil, högt i tak, spegeldörrar och kakelugn. Sådant som salong och bibliotek hör till. Ett par separata lägenheter, men också allt från ridhus till boxar och galoppbana och nära 12 hektar mark ingår i denna egendom belägen i Torna Hällestad.

Annons
Annons

7 / 8

Foto: Hemnet

Skånskare än Skåne – för 17,9 miljoner

Femton rum och kök är en dröm så god som någon. 1907 kunde lantbruksingenjören Otto Nilsson flytta in i sitt eget lilla slott, inspirerat av skåneromantik med trappstensgavlar nästan som på Bosjökloster slott, också det i Höör.

Mäklaren Residence Christie’s har i dag prislappen 17,9 miljoner kronor. Man beskriver en entrévåning med fem vackra salonger plus ”magnifikt sällskapsrum”. Den stora påkostade familjevåningen ligger en trappa upp. Till Villa Backa hör också en gästvåning och garage för tre bilar – allt i samma skånska sekelskiftesstil. Förr var detta en del av Höörs största privata gods, men i dag är marken en parkliknande trädgårdstomt på cirka 4 500 kvadratmeter.

Annons
Annons

8 / 8

Foto: Hemnet
Foto: Hemnet

Öländsk prästgård med luft och ljus

Ståndsmässiga bostäder hade även landets präster som församlingarna byggde nya gårdar till, inte minst kring sekelskiftet då stilen dessutom var romantisk. Det skulle vara ljust och luftigt och gärna verandor som hos Carl Larsson.

Om den aktuella prästgården på Öland, byggd 1917, skriver Svensk Fastighetsförmedling att ”renoveringsbehov föreligger men med pampiga rum och salonger kan det här bli hur ståndsmässigt som helst”. Prislappen är 4,2 miljoner för 250 kvadratmeter med nio rum och kök i ett läge vid Föra kyrka, 15 kilometer från Borgholm.

Inom trädgårdens murar finns även ett litet gårdshus med bakugn.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons