ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kulturarbetare kräver långsiktighet

Kulturvärlden drabbades hårt av coronapandemin – här ekar salongerna på Cirkus i Stockholm tomma. Nu behövs tid och pengar för att branschen ska återhämta sig, enligt kulturarbetare. Arkivbild
Kulturvärlden drabbades hårt av coronapandemin – här ekar salongerna på Cirkus i Stockholm tomma. Nu behövs tid och pengar för att branschen ska återhämta sig, enligt kulturarbetare. Arkivbild Foto: Amir Nabizadeh/TT

Branschen är överens med återstartsutredningen för kulturen: det behövs miljoner och flera år för att kulturlivet ska återhämta sig efter pandemin. Men många sågar kulturchecken.

Elin Swedenmark/TT
Publicerad

Restriktionerna är avvecklade och nu är det dags för ett sargat kulturliv att ta nästa kliv mot en återstart efter pandemin. När 165 remissinstanser säger sitt om återstartsutredningen ”Från kris till kraft” dominerar ett önskemål: långsiktighet.

— Stora delar av kulturlivet lider av snuttifieringen och projektifieringen — det är korta anställningar och man söker pengar för ett projekt och vet inte framtiden för nästa. Kan man skapa förutsättningar för att planera lite längre tror jag att det kommer att göra kulturlivet väldigt gott, säger Simon Norrthon, ordförande för Scen & Film.

Laddar…