ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Många värderar tomaten för lågt”

Foto: Viktor Fremling, Pexels

Mästerkocken Sebastian Gibrand minns mormors pepparkakor, matchar piggvar med Meursault och har alltid mjölk i sin bollo.

Mari Janson
Publicerad

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast och vad beställer du?
– Bar Agrikultur, mest för att det ligger nära mig. Deras gurka med smetana och honung är en ständig favorit på menyn.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Per Se i New York för tre år sedan: bästa servicen, maten och ett bord med utsikt över Columbus Circle. Förväntningarna uppfylldes och jag träffade krögaren Thomas Keller.

Ditt första matminne?
– Mormors matlagning, framför allt bakningen och peppakakorna. Det var nog där det började för mig.

Vilket slags krog drömmer du om att få öppna?
– En krog jag själv skulle vilja gå till, med bra mat, dryck och värdskap, högt i tak och avslappnat. Har lite planer på gång faktiskt.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan och varför?
– Svårt att säga något annat än kniv. Jag använder Global och deras GS11 är riktigt bra.

Hemligheten med din pasta bolognese?
– Bra råvaror och att den får koka länge. Avsluta med en liten skvätt mjölk på slutet, bara en matsked! Då får den en touch av Piemonte, där jag har ätit alla mina drömpastor.

En idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Bruce Springsteen bjuder jag på något som jag själv gillar, antingen en god köttbit eller grillad fisk med kallt vitt. Fast han känns mest som en biff- och rödvinskille.

Foto: Greg Allen/TT

Oväntat bra mat- och dryckeskombination?
– På Noma drack jag ett väldigt stalligt vin med stekt spenat. Piggvar och Meursault funkar alltid.

Vad har du alltid hemma?
– Xo-sås, torkad pasta och vita bönor.

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Shawarma med lamm och spiskummin. Och vaniljglass!

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Ägg. Det kan man kan äta jämt och göra många olika saker av.

Det mest oaptitliga du ätit?
– Kassler med ananas. Formpressad skinka är värre än både fjärilspuppor och sjögurkor.

Världens bästa matstad?
– Köpenhamn, överlägset! Det är så internationellt och man kan köpa allt som takeaway, till och med vinet.

Foto: Pexels

Mest underskattade råvaran?
– Tomaten. Många värderar den för lågt, köper för billiga och har den i kylen

Din paradrätt?
– Fisk- och skaldjursgryta med hummer, eller en tanjarin med min ragù piemontese.

Ditt husvin?
– Jean Foillards Morgon Côte du Py. Jag samlar på vin men dricker ganska sällan, så då dricker jag gärna något bättre.

Ditt bästa husmorstips?
– Planera och organisera din matlagning – och gör rent kopparkastruller med vetemjöl, vinäger och salt!