ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Foto: Gonzalo Azumendi, Karin Törnblom/TT. Illustration: Staffan Löwstedt

Fått miljarder spelningar – med påhittade artister

Artisten Christer Sandelin har inte haft en hit i eget namn på åratal. Men i skymundan har han byggt upp en miljonindustri på Spotify. Här är berättelsen om hur chill-musiken tog över din spellista.

Marcus Lundblad-Joons
Publicerad

Platsen är Sturebadet, i hjärtat av Sturegallerian. Det är 2014 och inne i badets restaurangdel möter Christer Sandelin upp en nöjesreporter från Expressen. Det ska bli en ovanligt öppenhjärtig intervju. Mitt bland alla badgäster som inlindade i frotté dricker hälsodrycker till sina groddtallrikar, svarar Sandelin utförligt på alla rubriksökande frågor – om botoxinjektioner, rattfylla, skilsmässa, otrohet och bruk av kokain och sömntabletter.

När samtalet rör sig mot musik berättar Sandelin om ”Starman” – det ambitiösa projekt som han genomfört efter sin medverkan i den första säsongen av ”Så mycket bättre” och som bland annat gått ut på att med sitt eget ansikte porträttera fyra av David Bowies mest klassiska albumomslag. För att efterlikna sin idol till max svälte han ned sig från 81 till 64 kilo, genom att under den sista tiden uteslutande ligga i sin säng och dricka buljong.

Laddar…