Därför får inte H&M:s sömmerskor mer betalt

PODD | Klädjätten H&M går som tåget. Men pressen ökar på bolaget att höja sömmerskornas löner – som fortfarande inte går att leva på. Kritiken har funnits länge. Men nu hörs den också från stora aktieägare.

SvD
Publicerad
Annons

Tillverkningen av de kläder vi köper från de stora modeföretagen sker idag främst i länder som Bangladesh, Kambodja, Kina och Vietnam där det finns en billig arbetskraft.

Eftersom att modeföretagen inte själva äger fabrikerna där kläderna produceras betalas lönen av leverantören. Idag kräver de flesta svenska modeföretagen att leverantören betalar den lagstadgade minimilönen i det landet där produktionen är. Problemet är bara att den lönen ofta skiljer sig väsentligt mot för vad man faktiskt behöver tjäna för att klara sig.

Nu sätter storbankerna press på H&M och menar att de måste ha en tydligare plan för hur de ska betala så kallade ”levandslöner” lön som ska räcka till mat, hyra och sjukvård att försörja sina barn. Men, det är inte lika enkelt som det låter att höja lönerna.

På en kvart får du veta om västvärldens ”fast fashion”-vurm gör det omöjligt att ha drägliga löner för de som faktiskt syr kläderna, och hur andra företag har löst problematiken. Med SvD:s näringslivsreporter Sophia Sinclair.

Efter reklamen visas:
Därför får inte H&M:s sömmerskor mer betalt

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons