Hot och våld mot vård och medier ska hejdas

Justitieminister Morgan Johansson och kulturminister Jeanette Gustafsdotter tar emot betänkandet En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner av utredaren, hovrättsrådet Anne Rapp (på skärm).
Justitieminister Morgan Johansson och kulturminister Jeanette Gustafsdotter tar emot betänkandet En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner av utredaren, hovrättsrådet Anne Rapp (på skärm). Foto: Jessica Gow/TT

Våld, hot och trakasserier plågar personer med olika samhällsviktiga funktioner – som socialsekreterare, personal i vården, skolan och journalister.

Nu föreslås skärpningar i synen på brott mot dem och andra som har många kontakter med medborgarna.

Sofia Eriksson/TT, Lars Larsson/TT, Boel Holm/TT
Publicerad
Annons

Förslagen finns i en utredning som har lämnats till regeringen. De bygger i flera fall på uppmaningar från riksdagen. Tidigare har bland annat brottet sabotage mot blåljuspersonal införts.

Enligt utredaren, hovrättsrådet Anne Rapp, behövs det ett förstärkt straffrättsligt skydd för fler grupper av personal i samhällsviktiga funktioner som utsätts för hot och våld. Hon lyfter fram grupperna hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom socialtjänsten, räddningstjänstpersonal, lärare och andra i skolan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons