Det fulaste huset i stan

Arkitekthögskolan är fulaste huset i stan. Det tycker 25 procent av de cirka 2 600 SvD-läsare som deltog i vår omröstning om Stockholms fulaste hus eller plats.

Publicerad
Den nybrutala arkitekthögskolan faller inte stockholmarna i smaken.

Den nybrutala arkitekthögskolan faller inte stockholmarna i smaken.

Annons

Nu hackas det på Arkitekthögskolan i rondellen vid Östermalmsgatan/Danderydsgatan igen.
Något som lärare och elever tar med jämnmod. De är vana vid att saken alltid kommer upp till diskussion när de berättar att de pluggar arkitektur eller var de jobbar.
– Men jag tycker att det vittnar om ett tråkigt sätt att förhålla sig till dels arkitektur, dels arkitekter och ”vanligt” folk. Det förväntade är att vanligt folk ska tycka att huset är fult medan vi som studerar här ska försvara det, säger Magnus Nilsson.

En vanlig uppfattning på skolan verkar vara att det finns betydligt fulare hus i stan och Arkitekturhögskolan faktiskt är helt okej, särskilt om man betraktar huset ur vissa vinklar. Inne från gården till exempel, eller mot gaveln med ateljéer högst upp.
– Huset är byggt i en utpräglad 70-talstradition. Det är för övrigt ett av de få existerande exemplen på riktigt konsekvent arkitektur från den epoken. Då är ”hårdrockskyrkan” tvärs över vägen betydligt fulare, säger läraren Tor Lindstrand som syftar på Engelbrektskyrkan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons