Åmselemördaren benådas

Helsingfors hovrätt har beslutat att benåda Nikita Joakim Fouganthine, tidigare känd som Juha Valjakkala, som mördade tre personer i Åmsele 1988. Enligt uppgift från hovrätten friges Fouganthine den 1 juli nästa år. Justitieminister Beatrice Ask som tidigare varit kritisk till benådning vill inte kommentera beskedet.

Alexandra Hernadi, TT
Publicerad
Annons

Juha Valjakkalas fängelsedom på livstid ändras nu till villkorligt straff. Enligt uppgift från hovrätten friges Fouganthine den 1 juli nästa år. Så sent som i oktober avslogs hans förra ansökan om nåd av president Tarja Halonen. Men beslutet kan överklagas. Det så kallade Brottspåföljdsverket kan inom 60 dagar söka ändring på beslutet men då måste Högsta domstolen besluta om besvärstillstånd, uppger TT.

Det var natten till den 3 juli 1988 som Juha Valjakkala dödade tre personer på kyrkogården i Åmsele. Sten Nilsson och hans 15-årige son Fredrick hade gått ut för att hämta den cykel som stulits utanför deras hus av ett ungt par. Mamman Ewa Nilsson dödades efter att hon gått ut för att leta efter mannen och sonen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons