ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Högskolor och universitet utbildar alltför många, menar den brittiske författaren David Goodhart. Inte alla av dem får en anställning som motsvarar deras utbildningsnivå.
Högskolor och universitet utbildar alltför många, menar den brittiske författaren David Goodhart. Inte alla av dem får en anställning som motsvarar deras utbildningsnivå. Foto: Andreas Lander/TT. Illustration: Staffan Löwstedt

Akademiker är vår nya missnöjda herreklass

Universitet producerar alldeles för många studenter. Det menar David Goodhart, känd för begreppen ”somewheres” och ”anywheres”. Alla dessa akademiker bildar en elit – men är ändå missnöjda och besvikna, skriver Håkan Lindgren.

Håkan Lindgren
Uppdaterad
Publicerad

David Goodhart tackade för inbjudan genom att kasta en granat i föreläsningssalen – på det artiga och humoristiska vis som bara en engelsman kan göra.

Konferensen ”Universities under siege”, som hölls på Uppsala universitet 8–9 juni, handlade om de växande hoten mot den akademiska friheten: allt från populistiska politiker till new public management. För att understryka att ett universitet är en plats där man kan tänka fritt var talarna också välkomna att ifrågasätta konferensens premisser – och ingen gjorde det lika radikalt som Goodhart. Han är ekonomijournalist och författare, känd för begreppen ”somewheres” och ”anywheres” (se Fredrik Svenaeus understreckare i SvD 7/9 2021).

Laddar…