Här smakar fisk och skaldjur godast i skärgården

Foto: Pressbild/Lasse Burell

Egenrökt, räkborgar och havets wallenbergare. Här smakar fisk och skaldjur bäst i skärgården.

Publicerad
Pressbild
Foto: Pressbild
Susanne Walström
Foto: Susanne Walström
Lasse Burell
Foto: Lasse Burell
Pressbild
Foto: Pressbild
Dan Kullberg
Foto: Dan Kullberg
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Ny fiskrätt varje vecka: Svartsö krog

Enligt White Guide är Svartsö krog ”finkrog och avslappnat skärgårdshak i ett”. Vi kan inte annat än instämma. Det finns inga spår av högfärdighet runt det svartmålade trähuset vid Alsvik, men satsningen på fyrarätters – som även finns vegetarisk – är ambitiös. Det går dock lika bra att beställa à la carte från menyn som uppdateras varje vecka. Satsa på fiskalternativet som alltid är bra; i skrivandets stund gös serverad intill krossad potatis, dill och sandefjordsås med grillad sallad. Har du lust att stanna över natten finns ett gäng fint inredda glampingtält nere vid strandkanten.
Alsvik, Svartsö

Annons
Annons
Susanne Walström
Foto: Susanne Walström
Foto: Susanne Walström

Sommarharmoni: Strandbaren Idöborg

Det har på senare tid storsatsats på ön Idöborg, döpt efter den pampiga vita jugendvillan som skofabrikör Gustav Pott lät bygga här 1909. För två år sedan öppnade man i en ombyggd gammal bastu restaurangen Strandbaren. Sittplatser finns både inne och ute på ett nytt bryggdäck. Här firas sommaren med livemusik, grillaftnar och brygghäng. Samt, förstås, god mat. Enkel, närodlad och hemlagad på färska råvaror i harmoni med säsongen. Den egenrökta laxen med dragon- och senapskräm är i en klass för sig.
Idöborg, Nämdö

Annons
Annons
Lasse Burell
Foto: Lasse Burell
Foto: Lasse Burell

Omöjligt att välja en: Nåttarö krog

Blåbärsrökt lax med smörslungade primörer, potatis, gräslök- och hasselnötspesto och gräslöksmajonnäs. Eller en havets wallenbergare på lax och torsk som äts med potatispuré, brynt smör, rårörda lingon, grönärtspuré och picklad lök? Det känns nästintill omöjligt att välja bara en av kökschef Daniel Jernbergs rätter på Nåttarö krog, 35 min från Nynäshamns gästhamn. Så kom i sällskap så att ni kan smaka av varandra. Sätt sedan kurs mot långgrunda Stora sand, en av öns många fina badstränder.
Nåttarö, Nynäshamn

Annons
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Historisk blinkning: Fredriksborg

Högt över Oxdjupet vid Stockholms inlopp på Värmdö hittas Fredriksborg hotell och fästning, vars anor från 1700-talet är vittne till hur man under lång tid försvarade huvudstaden. Just det anspelar den stående signaturtallriken räkborgen på: hela 200 gram räkor presenterade på ett vis som flirtar med fästningens form och historia. Serverade ihop med ägg, gräslök, dill och citron. En kall rätt förvisso, men smaklig, mättande och av förståeliga skäl mycket populär.
Fredriksborgsvägen 17, Värmdö

Annons
Annons
Dan Kullberg
Foto: Dan Kullberg
Foto: Dan Kullberg

Välsmakande lätthet: Grinda wärdshus

På Grinda wärdshus – en gång i tiden sommarstuga åt Nobelstiftelsens förste direktör – är ledstjärnan att mat inte behöver krånglas till för att vara god. Det är fisk- och skaldjursgrytan ett utmärkt exempel på. En tomatbaserad paradrätt i svängom med saffran, krutonger och aioli. Rättfram och välsmakande. Man har heller inte krånglat till inramningen, det behövs inte i en så naturskön miljö. Be om ett bord ute på terrassen, där är vyerna över Östersjöviken och seglarna i gästhamnen är extra bedårande.
Södra Bryggan Grinda, Vaxholm

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons