Så har "Lilibet" påverkat världen i 70 år

Hennes beslut innebar att tv slog igenom. En rekordlång resa kanske avgjorde Storbritanniens EU-relation. Och så etablerade hon ”the walkabout”.

Elizabeth II håller ofta distans till politik och samhälle. Men det finns exempel, särskilt under de tidiga åren, då hon ändrat historiens gång. Nu firar hon 70 år som brittisk drottning.

Henrik Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

Det är en oerhört exklusiv ”70-klubb” som 95-åringen kommer in i, när det på söndagen är precis sju decennier sedan Elizabeths far Georg VI avled. Det finns bara tre monarker i världshistorien med bekräftat längre tider på tronen än ”Lilibet”, som hon kallas – Frankrikes 1600-talskung Ludvig XIV, Thailands kung Rama IX som avled 2016, och Johan II i Liechtenstein för ett sekel sedan.

Men trots att drottningen ofta kritiserats för sin försiktiga profil har hon, kanske mer än någon annan statschef, i kraft av sitt långa styre gjort avtryck som går som röda trådar genom samhällets rasande utveckling under hela den moderna eran. Och det började redan i och med kröningen året efter faderns död, då hon fattade ett beslut som skulle bana väg för skärmsamhällets intåg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons