Aknemedicin kan ge blodpropp

Publicerad
Annons

Fyra svenska kvinnor har drabbats av blodproppar efter behandling med aknemedicinen Diane. Propparna har satt sig i bland annat lungor och hjärna.

Efter att ha behandlats med aknemedicinen i två veckor tvingades en svensk kvinna söka upp sjukhus. Illamåendet och huvudvärken hon kände av visade sig vara en blodpropp i hjärnan. Blodförtunnande medel sattes in, men kvinnan fick susningar i öronen och känselrubbningar i vänstra delen av ansiktet.
En annan patient hann behandlas med Diane i åtta månader innan hon fick andnöd, smärtor i bröstet och tvingades söka hjälp. Den gången fann läkarna en blodpropp i lungan.
I Sverige ges Diane till kvinnor som lider av svår och långvarig akne. I dag behandlas cirka 4 000 med medicinen. Läkemedlet har i övrigt liknande effekter som p-piller, till exempel förhindrar preparatet graviditeter.
Den receptbelagda medicinen började säljas i Sverige i mars 2000. Fram till augusti 2001 hade fyra fall av blodproppar rapporterats till Läkemedelsverkets biverkningsregister. Tre av kvinnorna hade drabbats av blodpropp i lungorna. Den fjärde hade fått en propp i hjärnan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons