Recension

’Ndragheta. En bok om maffian i KalabrienSann rysare om maffian

SYDITALIEN. I sin nya bok riktar maffiahistorikern Tomas Lappalainen blicken mot den kalab­riska ’Ndranghetan. Det är en veritabel rysare och lärd odyssé som ökar förståelsen för det skrämmande fenomenet, skriver Mats Gellerfelt.

Mats Gellerfelt
Uppdaterad
Publicerad
Annons

De flesta känner till de italienska brottssyndikaten. Camorran på senare år genom Roberto Savianos insatser. Cosa nostra, det som vi i dagligt tal betecknar som maffian, genom oräkneliga böcker och kanske framför allt filmer, de senare inte sällan med en både romantiserande och skrämmande prägel, ibland av rätt tvivelaktigt slag.

Färre känner nog till den kalabriska ’Ndranghetan. Det borde vi göra, med tanke på dess enorma makt, inte minst över den internationella droghandeln. Sagt och gjort, detta vill den oförtröttlige maffiahistorikern och -journalisten Tomas Lappalainen, som i en rad böcker skildrat brottssyndikaten, ändra på. Det gör han i en som vanligt lika välskriven som väldokumenterad bok, späckad med fakta och historia, till det överrikas gräns ibland, och med reportage och personliga minnesbilder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons