ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Alla vill vara tant

Sippt eller hippt? Tanttrend eller inte, men rulltårta, kalops, papiljotter och storblommigt är inne. Och nu kommer böckerna, från brun-beige kvinnlig 50-talsestetik till social och politisk kvinnohistoria. SvD:s Tant Jenny botaniserar bland begreppen.

Jenny Leonardz
Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan skrev jag ett reportage om småkakor för att slå ett slag för de goda små skapelserna av smör, socker och mjöl som hotades av konkurrensen från monstruösa muffins. Det visade sig ligga rätt i tiden, för enligt Stockholms kaféer och hembagerier pågick småkakans renässans som bäst. Och kafferepets. Ja, ni läste rätt. Ungvuxna på Södermalm berättade hur de träffades över bryggkaffe och småkakor, bytte recept och lyssnade på gammal schlager. Och hur tråkiga samtalsämnen som arbetslöshet och gå in i väggen var bannlysta.

En förbifladdrande nostalgitrend, sa vi förnumstigt på redaktionen. Vi hade fel. Nostalgitrend ja, men knappast förbifladdrande. För utöver det uniforma retrotjatet i inredning och mode så råder sedan ett par år tillbaka också en tanttrend, åtminstone i vissa kretsar i storstäderna. Trenden är starkt förknippad med hemlagat, grytlappar och ordet ”trevligt”. Men också med uttryck som fötterna på jorden, ta vara på och skinn på näsan.

Laddar…