Överlevnadstipsen – byt ut det här

Foto: Martina Holmberg/TT

Matpriserna stiger och boräntorna kan snart fördubblas. Vad kan man göra för att få pengarna att räcka till? Här är privatekonomernas bästa tips.

Johanna Cederblad/TT
Publicerad
Annons

1 / 5

Foto: Martina Holmberg / TT

Matpriserna ökar rejält nu, och då har vi ändå inte ännu sett effekterna av Ukrainakriget, konstaterar Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

– Det här vi ser nu är effekter från i höstas. Ukrainakriget har inte nått oss ännu, säger hon.

Hennes råd är att vara mer aktiv som konsument och jämföra matpriser.

– Skaffa gärna en app för prisjämförelser, säger hon, och nämner som exempel apparna Matpriskollen och eReklamblad, som är gratis och innehåller erbjudanden från butiker.

Annons
Annons

2 / 5

Lyxvara? Kanske får tomaterna bytas mot billigare salladsingredienser. Arkivbild Foto: Janerik Henriksson/TT

Sådant som blivit riktigt dyrt, som tomaterna, kanske kan bytas mot andra grönsaker, föreslår Sharon Lavie.

Men kaffet blir nog ändå svårt att avvara för många, trots att det ökat så mycket i pris, konstaterar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Har man små marginaler ska man inte låta matkostnaderna dra iväg. Köp mer då det är billigt, men det är lättare för stora hushåll att bunkra billigt än till exempel för pensionärer och singelhushåll, säger Sharon Lavie.

– Försök göra en veckomatsedel och planera matinköpen. Och handla inte då du är hungrig, säger Emma Persson.

Annons
Annons

3 / 5

Foto: Henrik Montgomery/TT

Storkok, att bara köpa grönsaker som är i säsong och kanske också att laga mat tillsammans med andra är också råd som kan göra matinköpen billigare, tipsar Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Mer koll och planering gäller alla delar av ekonomin, och rådet från alla experter är att gå igenom hela sin ekonomi och göra en budget.

– Det är så här vi kommer att ha det i år. Det visar behovet av buffertsparande, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Bilåkande, energiåtgång, boräntor och stora inköp – kolla noga vart pengarna går och försök dra ned på kostnaderna så gott det går, råder experterna.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Titta på elavtalet och bind eventuellt elkostnaden. Men vi hör att det tyvärr är mycket fulsäljande från telefonförsäljare nu, så se upp. Ta god tid på dig att kolla, och säg inte ja på en gång, säger Jan Bertoft.

Den som har många dyra lån kan försöka lösa dem eller kanske baka ihop dem, men då gäller det också att se upp så att inte kostnaderna drar iväg understryker Jan Bertoft.

Annons
Annons

4 / 5

Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen presenterade ett stort stödpaket tidigare i veckan för att hjälpa konsumenter då bränslepriserna dragit iväg, men det är inte säkert att det täcker. Många behöver åka bil för att ta sig till jobbet. Men kanske går det att samåka mer, tipsar de.

– Det är dyrt att förflytta sig. Men kanske kan man samåka, eller åka mer kollektivt. Om man har planerat att semestra med bil kanske man får tänka om, säger Emma Persson.

Annons
Annons

5 / 5

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Shoka Åhrman tycker också att man ska ha koll på sitt bolån. Kanske är det läge att binda lånet, och också ha koll på den eventuella rabatt man fått av banken. Rabatter kan gälla bara under en viss tid, så om den löpt ut kan det vara läge att stå på sig mot banken, och kanske till och med byta bolånebank om lånet blir onödigt dyrt, råder hon.

– Det är också läge att se över sina försäkringar, för att skydda sig själv i osäkra tider. Till exempel att ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring, och en inkomstförsäkring, säger Shoka Åhrman.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons