Bränslebranschen ifrågasätter ursprungsmärkning

Drivmedelsföretaget St1 gick nyligen ut och uppmanade övriga branschen att följa deras goda exempel och ursprungsmärka sina drivmedel. Men både Preem och OKQ8 menar att de redovisat sin inköpsländer sedan länge. De anser också att bristen på internationella regler för märkning gör att det är oklart vad St1:s uppgifter egentligen betyder.

Publicerad
OKÄND
Foto: OKÄND
Annons

Med hjälp av ett klistermärke på pumpen hänvisar St1 numera den som tankar till företagets hemsida för att se varifrån drivmedlet kommer. ”Ett långsiktigt mål är att avskaffa fossila bränslen och ersätta dem med bioprodukter. Därför känns det självklart att St1, som första bolag i branschen, även infört ursprungsinformation för drivmedel”, skriver St1 på sin hemsida.

Till Svd Näringsliv beklagade sig företagets marknadschef Stefan Samuelsson att ingen annan i branschen har nappat på initiativet. Men i konkurrenten Preems årsredovisning för år 2014 finns att läsa att bolaget importerade 60 procent av sin råolja från Ryssland, 22 procent från Nordsjön och 18 procent från andra länder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons