Norska regeringen skickade ut fel pressmeddelande

Det var inte den norske försvarsministern som gick ut med informationen om att Hercules-flygplanet hade hittats och att alla ombord var döda på torsdagskvällen. Informationsavdelningen på departementet skickade ut fel pressmeddelande.

– Vi lägger oss flata och beklagar det som skedde. Vi hade förberett flera olika pressmeddelanden och skickade av misstag ut ett av dem, säger Marita Hundershagen, på det norska försvarsdepartementets presstjänst.

Björn Lindahl
Publicerad
Annons

Det försvunna Hercules-flygplanet, som tros ha störtat i närheten av Kebnekaise, har återigen visat hur informationen är en svag länk vid kriser och katastrofer.

Under de åtta månader som snart har gått sedan terrordåden i Norge den 22 juli i fjol, har olika granskningar som gjorts visat hur informationen sviktade. När den norske utrikesministern Jonas Gahr Støre och hans följe av diplomater och journalister angreps av talibanska soldater på Hotell Serena i Kabul i Afghanistan i januari 2008 gick det norska UD ut med felaktiga uppgifter till de anhöriga. En norsk journalist dödades under attentatet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons