Ivar Arpi:Utvisa grova brottslingar

Ivar Arpi
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Det vi gör spelar ingen roll”. Polismannen jag pratar med har jobbat i åtta år på olika positioner inom polisen. Jag når honom när han är på väg till jobbet och frågar om de kriminella unga männen vid Stockholms central, som han har jobbat med. ”På pappret är de som kommer från Nordafrika eller Afghanistan minderåriga, men i realiteten är det uppenbart att det inte stämmer. Vuxna män begår brott men bedöms som barn. Det leder till att misstänkta gärningsmän släpps alldeles för snabbt.”

SVT skriver att "polisen går på knäna" bland annat på grund av dessa kriminella unga män (25 januari). En annan polis som även han arbetar på Centralen i Stockholm berättar för mig: ”Det som stör mig allra mest är att dessa individer åtnjuter en flathet av sällan skådat slag. Polisen gör precis allt de kan för att lösa situationen genom att agera offensivt mot detta beteende. Tyvärr följer inte övriga samhällsinstanser, som Migrationsverket och socialtjänsten, upp när det är dags att ta över. Allt slutar med att de obehindrat kan fortsätta sitt beteende inom några timmar.”

Annons
Annons

Andra poliser som hör av sig till mig, efter att jag gjort en förfrågan i sociala medier, berättar om likartade situationer i Göteborg och Malmö, vilket även SVT rapporterat om (25 januari). I Göteborg är det främst köpcentret Nordstan där situationen drastiskt ändrat sig på senare tid, även det på grund av ensamkommande ungdomar, vilket Göteborgs-Posten har skrivit om (23 januari). En polis som jobbar där skriver till mig:

"Många av de här killarna – det är bara killar – avlägsnas, omhändertas eller grips dagligen. Det är sällan de får sitta någon längre tid när de grips. De är nästan ute snabbare och begår nya brott innan vi ens har rapporterat färdigt."

"Jag är tydlig mot vänner som ska in till stan att verkligen se till att ha koll på sina värdesaker samt att vid vissa tider inte gå in i Nordstan ensamma."

I somras gruppvåldtogs och misshandlades en 23-årig tjej allvarligt i Fåfängan i Stockholm. Gärningsmännen är gatubarn, i likhet med de som vistas runt Stockholms central. Två av de förmodat minderåriga gärningsmännen dömdes till sex respektive nio månaders ungdomsvård. Offret har däremot fått sår för livet. Hon säger till Aftonbladet: ”Först blev jag glad för att alla blev dömda. Men sedan besviken att de fick så korta straff. Det är sjukt.” (5 november 2015)

Fler liknande fall, där gärningsmännen anses för unga för att få rimliga straff förekommer hela tiden. Om du kommer från ett annat land och ska begå brott i Sverige är det optimala att säga att du är 16 eller 17 år. Då anses du minderårig, och perverst nog anser domstolar sig tvungna att lita på vad brottslingen själv anger. Detta eftersom Sverige inte förlitar sig på åldersbedömningar och det alltså inte finns något sätt att kontrollera sanningshalten. ”Okänd ålder”, kallas det.

Annons
Annons
Två ordningsvakter patrullerar i Centralens tunnelbana. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

I söndags skrev DN om hur en asylsökande från Algeriet knivskar en ung kvinna i ansiktet i november. Orsaken? Han frågade om hon ville ha sex och hon sade nej. Tingsrätten ansåg det inte bevisat att den åtalade var äldre än 16 år och han dömdes till ungdomsvård. Han släpptes även ur häktet. Kravet på att han skulle utvisas ur Sverige ogillades även det. I går framkom att  Interpol i Algeriet kunde visa att han är född år 1992 och Svea Hovrätt beslutade att häkta honom (DN 25 januari). Men den turen har inte alla brottsoffer.

”Lättare låter så hårt”, säger Dan Eliasson till TT på frågan om det har blivit lättare att begå brott (SvD 25 januari). Svaret är dock jakande. Helt kort kan man säga att polisens resurser inte räcker till för att skydda allmänheten. Det beror på det höjda terrorhotet men också på den pågående flyktingkrisen. Operation Alma går före brottsförebyggande arbete. Hur mycket resurser som går åt till brott ”som berör migrantsituationen” har polisen valt att hemlighålla för allmänheten. Alla sådana brott kodas med siffran ”291”. ”Ingenting ska ut”, skriver polisen i ett internt direktiv, som DN tagit del av. (20 januari)

Det svenska rättssystemet är utformat för en annan, fredligare tid och behöver uppdateras för att hänga med. Några åtgärder som behövs: Den som begår grova brott i Sverige bör utvisas till hemlandet. Frågan om man kan förverka sin rätt till asyl när man begår grova brott har lyfts av Angela Merkel i Tyskland. Sverige bör se över vilket manöverutrymme som finns utifrån internationell lag.

Vidare måste åldersbedömningar göras systematiskt på de som uppger sig vara minderåriga. Vidare måste möjligheterna att agera mot de som ändå bedöms som minderåriga utökas. Medborgarna ska skyddas från dem som begår grova brott. En kniv i ansiktet gör lika stor skada oavsett gärningsmannens ålder.

Tillägg: I en tidigare version stod det att "Den som begår grova brott i Sverige bör utvisas, oavsett situation i hemlandet". Det var för kort formulerat. Givetvis måste Sverige se över vilket manöverutrymme som finns utifrån internationell lag. Men rätten till asyl kanske inte ska vara ovillkorlig, vilket är en fråga Angela Merkel har lyft i Tyskland.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons