Biskopens ”ursäkt” godtas ej

Den förintelseförnekande biskopen Richard Williamsons ursäkt för uttalanden om att ”inga gaskamrar existerade” imponerar inte på Vatikanen. Det räcker inte för att välkomna honom i kyrkan, sade Vatikanens talesman i går.

Publicerad
REUTERS/SCANPIX
Foto: REUTERS/SCANPIX
Annons

Bråket om Williamson från det extremkonservativa brödraskapet SSPX fortsätter. På torsdagen bad den 68-årige Williamson i ett brev till Vatikanen om ursäkt för att han sagt att inga judar dödades i gaskamrar under andra världskriget samt att högst 300 000 judar dog i koncentrationslägren. Ett par dagar efter uttalandena offentliggjorde påven att bannlysningen av Williamson hävts. Protester över hela världen följde.

Men Williamsons ursäkt är blek och undvikande. Han säger att han ”uppriktigt ångrar” sina kommentarer ”med tanke på konsekvenserna de fått för kyrkan samt överlevande och deras släktingar”. Han säger däremot inte att han hade fel om gaskamrarna och offren för Förintelsen. Han nämner överhuvudtaget inte orden Förintelsen eller judar utan talar om ”orättvisor under Tredje Riket”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons