Glöm 5G – alla skulle ha egen telefontråd

Telefontornet låg mitt i Stockholm fram till 1952 och är stadens bortglömda landmärke. SvD gjorde en kortfilm om det mytomspunna tornet 2012 – senare fick bilder på tornet fart på sociala medier i USA. Scrolla gärna för att få veta mer och se fler fascinerande bilder på tornet – som förstördes i en dramatisk brand på 1950-talet. Längst ner finns kortfilmen med en man som upplevde tornet på nära håll.

Johan Lindberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Stockholms bortglömda landmärke. Ta en titt på denna magiska bild: 4 000 telefontrådar gick från Telefontornet i centrala Stockholm ut över hustaken i alla riktningar och fram till abonnenterna. ”En del stockholmare sa att det skymde solen, så tätt var det”, berättade den då 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen i en SvD-intervju 2012 – han arbetade i det mytomspunna tornet. Bilder på tornet har på senare tid alltså fått fart i sociala medier i USA, både på Facebook och Twitter (se längre ner i detta bildspel). Scrolla gärna vidare för att få veta mer och titta närmare på tornet.

Här en fantastisk vy från Södra kungstornet. Gatan i mitten är Malmskillnadsgatan söderut. Tänk att det såg ut så här i Stockholm 1952.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons