Från Buddha till terapisoffan

Buddha är den store inspiratören för en ny våg inom psykoterapin. Här en staty av Buddha i södra Thailand. (Foto: Sukree Sukplang/Reuters)
Buddha är den store inspiratören för en ny våg inom psykoterapin. Här en staty av Buddha i södra Thailand. (Foto: Sukree Sukplang/Reuters)
Anders Haag
Publicerad
Annons

Det finns ingen exakt vetenskaplig definition av medveten närvaro (en översättning av den engelska termen mindfulness). I den vetenskapliga litteraturen används den ibland för att beskriva en psykologisk process, och ibland som resultatet av en psykologisk process. Inom psykoterapin kallas mindfulness ibland för en psykoterapeutisk teknik, ibland används den som ett samlingsnamn för många olika tekniker.
Medveten närvaro har sitt ursprung i buddhismen, och särskilt då zenbuddhismen. Zen är enligt den legendariske indiske munken Bodhidharma (500-talet) en lära utanför undervisning och bortom tradition som inte är grundad på ord och skrifter utan pekar direkt på det mänskliga medvetandet – Se in i din sanna natur och uppnå Buddhaskap.

Den zenbuddistiske munken, poeten och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh, som numera lever
i exil i Frankrike, har varit en viktig länk mellan öst och väst, inte minst genom boken The miracle of mindfulness – A manual on Meditation. Hans definierar mindfulness som en ”vakenhet i nuet – att hålla sitt medvetande uppmärksamt på den aktuella verkligheten.”
Pionjären vad gäller att förena medveten närvaro med västerländska metoder heter Jon Kabat-Zinn, en professor i medicin vid Massachusetts universitet. Han började redan på 1980-talet intressera sig för hur man kan använda mindfulness vid stressrelaterade problem och vid kronisk smärta.
På 1990-talet utvecklade professor Marsha M Linehan Dialektisk beteendeterapi (DBT), som bygger på beteendeterapeutiska och kognitiva tekniker kombinerade med zenbuddistiska strategier för att acceptera nuet. Den är särskilt utarbetad för att behandla kvinnor med diagnosen borderlinepersonlighetsstörning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons