Frenetisk tamburin sätter fart på trötta ben

Pizzica är granne med tarantismen, en urgammal metod att med musik som medicin sätta lyssnaren i transtillstånd. På fredag når denna syditalienska tradition Kulturhuset i Stockholm, när gruppen I Tamburellisti di Torrepaduli försöker få folk på fötter med sina drivna tamburinbeats.

Lars Collin
Publicerad
Annons

Med febrigt hetsiga tamburiner, fiol, gitarr och dragspel har gruppen med den tungvrickande titeln I Tamburellisti di Torrepaduli nått lyssnare över hela världen. Stilen kallas pizzica och är släkt med tarantismen, en syditaliensk läkekonst som använde dans för att driva giftet ur den som hade blivit biten av tarantelspindeln. Det var just de fullständigt furiösa tamburinrytmerna som fick patienten på fötter, snart i ett transliknande tillstånd. Musik som piller och terapi.

Traditionen levde i Apulien på Italiens stövelklack, och även om ingen där längre utövar utdrivning med hjälp av musik har stilen fått en renässans i Syditalien. Musiken är också urmodern till den mer berömda napolitanska dansen tarantella.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons