ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Sveriges koldioxidskatt är en förebild”

Johan Rockström med flera skriver att EU-byråkratin missförstår det svenska systemet, som istället bör införas i fler länder.
Johan Rockström med flera skriver att EU-byråkratin missförstår det svenska systemet, som istället bör införas i fler länder. Foto: Maja Suslin/TT

Sverige har visat att vi lyckats förena ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp. Den svenska koldioxidskatten är därför ett exempel för andra att följa. Nu hotas denna skatt i vissa delar av EU:s skattebyråkrati. Det är inte acceptabelt, skriver Johan Rockström med flera forskare gemensamt.

Publicerad

FN-processen har äntligen levererat ett nytt globalt klimatavtal, efter sex års vånda efter misslyckandet i Köpenhamn. Det är ett steg framåt. Avtalet är förvånansvärt långtgående i sin målsättning; den globala uppvärmningen skall hållas så långt under 2 grader som möjligt och helst nå 1,5 grader. I stort sett alla länder ställer sig bakom att tillsammans arbeta med att begränsa den mänskligt orsakade klimatförändringen. Detta skickar en tydlig signal till alla aktörer i världens länder.

Laddar…