Revoltörerna trotsar dödlig fara

Protesterna mot det styrande militärrådet tilltog igår. Folk strömmade till Tahrirtorget i Kairo, trots att minst 29 människor har dödats på fyra dagar. Amnesty International anklagar militären för värre övergrepp än under Mubaraks styre.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

KAIRO I går hade proteströrelsen kallat till en stor demonstration, döpt till Egyptens räddning eller Miljonmarschen. Framåt kvällen fylldes Tahrortorget i Kairo och tvärgatorna med flera hundra- tusen människor med krav på fältmarskalk Tantawis avgång. Hans tv-tal till nationen retade gallfeber på demonstranterna på Tahrirtorget. Aktivisterna ser protesterna på torget – epi- centrum för den revolt som störtade president Hosni Mubarak i februari – som en fortsättning på 25-januarirevolutionen. Proteströrelsen, som leds av en ungdomskoalition, har spritt sig till flera andra egyptiska storstäder.

– Vi vill ha verklig demokrati, inga halvmesyrer, säger allmänläkaren Mohammed Mustafa, som jobbar som frivillig för att ta hand om skadade som förs till ett fältsjukhus vid sidan av torget. Alldeles intill ligger snabbmatstället Kentucky Fried Chicken och fältsjukhuset har med sedvanlig egyptisk humor döpts till ”Kentuckysjukhuset”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons