Ännu ingen dömd för klarspråksbrott

– Det borde vara straffbart att skriva så där krångligt!

Ja, att skriva svårbegripligt kan faktiskt vara ett lagbrott, åtminstone för en myndighet. I den språklag som vi har sedan 2009 finns en klarspråksparagraf som föreskriver att den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig. Den som möter offentliga texter som inte lever upp till detta kan göra en anmälan till JO, Justitieombudsmannen.

Anna-Malin Karlsson
Publicerad
Annons

De första åren var det främst andra paragrafer i språklagen som hamnade i fokus. Flera JO-anmälningar handlade om rätten att använda svenska i offentliga sammanhang. Det ledde till att man nu kan mejla till statsministern på adressen fredrik.reinfeldt@regeringskansliet.se, även om det engelska @gov.se fortfarande fungerar.

Men under 2012 kom de första klarspråksanmälningarna till JO. En gymnasieklass anmälde Skolverket för att gymnasiets kursplaner var svårbegripliga. Ett politiskt parti anmälde regeringskansliet för en svårtydd översättning av ett internationellt handelsavtal. Att anmäla är dock en sak och att övertyga JO en annan. Ingen av de två anmälningarna togs upp till prövning. Vilken det första klarspråksmålet blir återstår alltså att se.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons